עריכת צוואה

עריכת צוואה מאפשרת לכם להחליט כיצד יתחלק הממון והרכוש שצברתם בימי חייכם. כיום נהוגות ארבע סוגי צוואות, שבעזרת עורך דין המתמחה בתחום צוואות וירושה, יאפשרו לממש את רצונכם במלואו וימנע עימותים בקרב בני המשפחה בהמשך.

החוק הישראלי מקבל את רצונו של אדם לשמור על אוטונומיה לגבי קניינו ומתיר חופש לכל אדם כשיר לקבוע מי יהיו יורשיו.
קניין זה יכול להיות נכסים, כסף וזכויות (כמו זכויות יוצרים) שיהוו ביחד את העיזבון הכולל.

ניסוח וחתימה על צוואה ערוכה כדין מאפשרת לאדם להחליט מראש מי יהיו יורשי עזבונו, כאשר חוק הירושה משנת 1965, מעמיד בידנו כלים מגוונים כדי לאפשר לכל אדם, שאינו קטין או פסול דין ומבין את משמעות עריכת הצוואה, לערוך צוואה.

היעזרו בעורך דין המתמחה בעריכת צוואות ראשית נציין כי על פי הדרישות הפורמליות בחוק הירושה, שאותן חובה לקיים, אין החוק מגביל את המצווה כיצד לנסח את צוואתו. מסיבה זו, צוואה יכולה להכיל הוראות מפורטות, תנאים ספציפיים ודרישות אישיות לגבי ביצוע החלוקה או להסתפק בהנחיות כלליות בלבד.

לקראת ניסוח צוואה מומלץ להיעזר בשירותיו של עורך דין המתמחה בענייני צוואות, שישמור על טובתכם האישית לצד הגנה על זכויותיכם לגבי אופן חלוקת העיזבון, הכולל רכוש מטלטלין, כספים, מקרקעין, מניות, אופציות וכל זכות אחרת שאינה אישית.

צוואה הינה אחד המסמכים המשפטיים החשובים ביותר לאדם והוא המאפשר לכל אדם לקבוע מה יעלה בגורל רכושו עם פטירתו. חוק
הירושה קובע, כי עיזבונו של מוריש יחולק ע"פ הוראות הדין, זאת אלא אם זה ערך
צוואה ובה קבע הוראות לגבי אופן חלוקת עיזבונו ואשר לגביה ניתן צו קיום צוואה.

בבואם לדון בשאלת תוקפן המשפטי של צוואות, מונחים בתי המשפט ע"י הכלל המנחה בדיני צוואות, לפיו "מצווה לקיים את דברי המת". הכלל הנ"ל הינו עתיק יומין ומהווה הלכה מחייבת ומנחה (ע"א 869/75 בריל נ' היועמ"ש (בית המשפט העליון). לאור הכלל המנחה הנ"ל, קיימת מגמה כללית להעדיף קיום צוואה על פני פסילתה, זאת גם אם צוואה

פלונית אינה עומדת בכללים הצורניים שנקבעו בדין ובלבד שבית המשפט השתכנע מעל לכל ספק באמיתות הצוואה ובגמירות דעתו של המצווה לצוות כפי שנקבע בצוואה.

יחד עם זאת, הנטייה לקיים צוואה אינה מוחלטת ולכן לא כל צוואה תקוים, זאת כאשר ישנן עילות שונות לפסילת תוקפה המשפטי של צוואה.
על התנגדות לקיום צוואה ועל העילות לפסילת תוקפן של צוואות אתם מוזמנים לקרוא בהרחבה בלינק המופיע באתר – "התנגדות לצוואה ופסילתה".

חוק הירושה מכיר בארבעה סוגים שונים של צוואות: צוואה בעדים, צוואה בכתב יד, צוואה בפני רשות וצוואה בע"פ (צוואת שכיב מרע). לכל אחד מהסוגים דרישות צורניות ומהותיות שונות שהופכות אותו לתקף צורנית מבחינה משפטית וכל אחד מסוגי הצוואה מתאים לסיטואציה אחרת בחיים בעת עריכת הצוואה. פורמט של צוואה, המקובל בין בני זוג, הוא צוואה הדדית, בה בני זוג דואגים להוריש את עיזבונם האחד לשני במקרה של פטירה ורק לאחר מות שניהם העיזבון מחולק לילדים היורשים.

חשוב להפקיד צוואה ערוכה, חתומה וגמורה בלשכת הרשם לענייני ירושה על ידי המצווה עצמו כדי להבטיח את קיומה בבוא העת. לאחר פטירתו של אדם עלולים להיווצר מצבים גבוליים בהם יורשים יבקשו הוצאת צו ירושה. לפעמים מתוך חוסר ידיעה על קיומה של צוואה ולעיתים מתוך כוונה לא טהורה. בכל מקרה,
הפקדת צוואה אצל הרשם לענייני ירושה תבטיח את הגשתה לקיום ושלא יינתן צו ירושה בדרך אחרת כגון "מחטף".

לצורך הוצאתה של צוואה לקיום, יש צורך בהגשת בקשה למתן צו קיום צוואה. את הבקשה יש להגיש ללשכת הרשם לענייני ירושה הקרובה למקום מגוריו של המנוח.

צוואה

סוגי צוואות והדרישות לעריכת צוואה

כאשר מדברים על סוגי צוואות, נבחנות הדרכים החוקיות לעריכת צוואה בדרך כלל, ובהתנהלות כלכלית הגיונית, מצליח אדם לצבור הון שאינו מתכלה עד ליום מותו, והוא מותיר אחריו נכסים (רכוש, כסף וזכויות) שיחדיו מהווים את העיזבון. אדם יכול לקבוע מראש, במסגרת צוואה ערוכה כדין, מי יהיו יורשי העיזבון שלו.

בצד הרצון לאפשר כמה שיותר חופש פעולה לכל אדם לקבוע בצוואה מי יהיו יורשיו, נמצא תמיד החשש שהצוואה לא תבטא את רצונו האמיתי של האדם.

חוק הירושה נותן כלים מגוונים כדי לאפשר לכל אדם שאינו קטין, שאינו פסול דין והמבין את המשמעות של עריכת צוואה,לערוך צוואה. ויודגש – עריכת צוואה הינה מעשה אישי ורק המצווה רשאי לעשותה בעצמו ולא על ידי אחר ו/או מיופה כוח.

להלן סוגי צוואות אפשריות:

צוואה בכתב יד – צוואה בכתב יד תיערך כולה בכתב יד המצווה. על הצוואה בכתב יד לכלול את תאריך עשייתה כשהוא כתוב בכתב ידו של המצווה וכן את חתימתו של המצווה.

זוהי צורת צוואה המאפשרת לאדם לערוך צוואה כשהוא לבדו, ובעצמו בלי להיזקק לעדים. ניתן לקיים צוואה בכתב יד, ותוקפה וכוחה יהיו יפים בדיוק כשל צוואה בעדים או צוואה בפני רשות. אבל! בצד החופש לצוות בדרך זו, יבחרו רוב רובם של המצווים להימנע מדרך זו, שכן טמונים בה קושי וסיכון רב.

הקושי יהיה להוכיח כי אכן מדובר בכתב ידו של המצווה, שאכן ערך את כולה בכתב ידו, וכמובן, שלא ערך אותה תחת השפעה בלתי הוגנת או אפילו לחץ או איום מצד מי שאמור לזכות בחלק או מנה על פי הצוואה. הדרך המומלצת ביותר במקרה זה הינה להפקיד את הצוואה אצל הרשם לענייני ירושה.

ההפקדה מייצרת ראיה לכאורה לפיה המצווה הוא שערך אותה וכי נעשתה לכל המאוחר ביום ההפקדה.

צוואה בעדים

זוהי צורת הצוואה הנפוצה ביותר, צורה זו של צוואה נותנת מענה נאות הן להתחקות אחר רצונו האמיתי של המצווה והבנתו את תוצאות המעשה של חתימת צוואה, והן פתרון לצורך להוכיח את הנסיבות במקרה של תקיפת הצוואה מבחינה משפטית לאחר מות המצווה.

הדרישה הינה כי הצוואה תהיה בכתב. בכתב ולא בהכרח בכתב-יד. כלומר ניתן להדפיס את הצוואה. חובה לציין תאריך, אשר גם אותו ניתן להדפיס על הצוואה ולא לכתוב בכתב יד.

הדרישה היא שגם צוואה בעדים תיחתם בידי המצווה.

חתימה זו אינה חייבת להיות חתימה של היודע קרוא וכתוב, ודי שאדם יטביע את חתימת אצבעו בדיו על גבי הצוואה כדי שזו תיחשב חתימתו. כל סימון בכתב שניתן בפני שני העדים כפי שיוסבר להלן – תקף.

קיימת דרישה בחוק שהמצווה יצהיר בפני שני העדים שזו צוואתו וגם יחתום בפני שני העדים.

לא ניתן להסתפק בחתימה בפני עד אחד ולאחר מכן יוזמן עד נוסף. יש להקפיד כי שני העדים יהיו נוכחים יחדיו בנוכחות המצווה הן בשלב ההצהרה של המצווה והן בשלב החתימה של המצווה.

ההמלצה הרווחת היא כי העד השני יהיה עורך דין.

דרישה נוספת הינה ששני העדים גם יחתמו באותו מעמד ובחתימת ידם כי המצווה הצהיר וחתם בפניהם כשהם יחדיו.

והכי חשוב, עדים אלה לא יכולים להיות נהנים בכל צורה שהיא מהצוואה עצמה.

ולסיכום הדרישות לעריכת צוואה בעדים בת תוקף:

תוכן בכתב.

תאריך.

הצהרה וחתימה בפני 2 עדים הנמצאים יחדיו שאינם בעלי אינטרס לגוף הצוואה.

חתימת 2 העדים.

צוואה בפני רשות

יכול אדם לבחור לערוך את צוואתו בפני רשות, בדרכים האמורות בחוק הירושה ואלה הן:

באמירה בעל-פה בפני שופט, רשם בית משפט, רשם לענייני ירושה, חבר של בית בית דין דתי.

הגשת הצוואה בכתב (אין חובה בכתב יד!), על ידי המצווה עצמו לידי שופט/רשם/חבר בית דין כאמור.

אמירה או הגשה כאמור שנעשית בפני נוטריון.

המחוקק אינו דורש חתימה של המצווה בפני הרשות, אלא רק את חתימת הרשות, אך יש הקפדה על הצורך לקרוא ו/או להקריא את תוכן הצוואה בשפת המצווה.

היתרון של עריכת צוואה בפני רשות הוא שזה מהווה ראיה לכאורה לכך שהמצווה הוא שעשה את הצוואה ושהיא נעשתה במקום ובתאריך הנקובים בה.

צוואה בעל-פה

הרצון להקל, ולאפשר חופש ציווי מרבי, בא לידי ביטוי בדרך נוספת של עריכת צוואה תקפה, והיא: צוואה בעל-פה. זוהי דרך שאינה דורשת כל פעולה נוספת מצד המצווה מעבר לאמירת רצונו.

כדי לפצות על הקושי שבהתרת עשיית צוואה בעל-פה בלבד, נדרש קיומן של נסיבות מוגדרות וכדלהלן:

המצווה מצוי מול פני המוות, או אם הוא רואה עצמו כמי שמצוי מול פני המוות, אף אם אין זה באמת כך, אבל יש למצווה סיבות סבירות לחשוב ולהאמין בכך.

ליד המצווה שני עדים השומעים את לשונו של המצווה, כלומר דוברים ומבינים את שפת המצווה.

שני העדים יערכו זיכרון דברים הנושא תאריך והנסיבות של שמיעת הצוואה ויפקידו אותה אצל הרשם לענייני ירושה.

אם לאחר עריכת הצוואה בעל-פה כאמור, המצווה החלים או שאינו עוד מול פני המוות, וכבר חלפו 30 יום מההחלמה או הנסיבות, הצוואה האמורה שניתנה בעל-פה תתבטל מאליה.

שימוש בזמינות טכנולוגית של צילום וידאו מתבקשת כאן, וטוב יעשה עד לצוואה בעל-פה אם יצלם את מתן הצוואה בהקלטה חזותית, היינו הכוללת גם קול וגם תמונה.

 

עריכת צוואה

צוואות הדדיות

חשיבות עריכת צוואה הדדית .

בני זוג החיים חיים משותפים בהרמוניה

שנים רבות, משוכנעים כי לאחר פטירת כל אחד מהם, יקבל בן הזוג את הרכוש שצברו

לרשותו, ויוכל לעשות בו שימוש ללא הפרעה.

במקרים לא מעטים מופתע בן הזוג הנותר בחיים, כאשר מתברר לו כי הילדים הפכו שותפים ברכוש, והוא נדרש להסכמתם לכל פעולה של משיכת כספים או מכירת רכוש, וזאת במקרה הטוב.

בלא מעט מקרים, מתערבים בני הזוג של הילדים, ומתנגדים לפעולה ברכוש, מחשש שמא תיפגע הירושה העתידה ליפול בחלקם עם פטירת בן הזוג השני.

אך מובן כי בדבר האחרון שמבקשים בני הזוג הוא לגרום קושי לנותר בחיים.

הפתרון במקרים רבים מצוי ממש בהישג יד:

חתימת צוואה הדדית, המבטיחה במקרים רבים שקט נפשי הן לבן הזוג הנותר בחיים, והן

לילדים.

משרדנו עומד לרשותכם בכל שאלה ועניין בתחום צוואות וירושות. נשמח לסייע לכם במתן פתרונות משפטיים המותאמים באופן אישי לצרכיכם ולדרישותיכם.

פנו אלינו כבר עכשיו.